Posts

akıllı teknoloji & akıllı yönetim PDF Ücretsiz indirin

Telefon korsanlığı olarak da bilinen ‘’phreaking’’, telefon hırsızlığı, özel numara kodları ve bağlantılar aracılığıyla telefon ağlarının ve otomatik menülerin istismar edilmesidir. Örneğin, bir dolandırıcılık saldırısı, telefon ağlarına yetkisiz erişim sağlamayı ve ağ altyapısında gizli grup aramaları oluşturmayı içerebilir. Phreaking eski bir tekniktir ancak IP Üzerinden Ses (VoIP) ağlarının gelişmesiyle birlikte popülaritesi yeniden canlanmaktadır. ‘’Phreaker nedir’’ bilmek, telefon korsanlarının neden olduğu ciddi tehditlere karşı daha bilinçli olmanıza yardımcı olabilir. Kimlik avı, veri hırsızlığı için siber suçluların en çok kullandığı yöntemlerden biridir.

• Sosyal medya, FOMO’nun yaygınlaşmasının en önemli nedenlerindendir. Paylaşımlara bakıldığında insanların kusursuz hayatlar yaşadığı düşünülebilir. Ancak bu, tamamen yanlış bir düşünce olup FOMO’yla baş etmek için sosyal medyadaki her şeyin gerçek olmadığının unutulmaması önemlidir. Kişisel bir günlük oluşturarak gün içerisinde yaşadığınız olayları ve hissettiklerinizi yazabilirsiniz. • Etik hacker, çalışmaya başlamadan önce sistemin sahibi olan kuruluştan rıza ve tam onay almalıdır. • Eğitim sektöründe görülen dijital dönüşümle birlikte insanlar yer ve zaman mefhumlarına takılmadan online derslere katılabilirler. Bu sayede kişilerin kendisini geliştirmesi çok daha kolay bir hale gelmiştir. Dijital dönüşümün tarihi World Wide Web olarak da bilinen WWW teriminin insan yaşamına katılmasına dayanır. İşletmeler ve devlet kurumlarının ellerinde olan analog bilgilerin dijitale dönüştürülme sürecidir.

Bu metnin yazılı olarak sunulması ve imzalatılması şart değildir. Kişinin rıza verecek durumda olmaması halinde kendisinin ya da bir başkasının beden bütünlüğünü korunmasını sağlamak amacıyla veriler işlenebilir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışmalarını sürdüren özel şirketler ve devlet kuruluşlarının vatandaşların bilgilerini koruması önemlidir. Bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılması durumunda kişiler suç duyurusunda bulunma hakkına sahip olur. Cezalar ise 1 milyon TL’ye kadar maddi para cezası ya da 3 yıla kadar hapis cezası olarak uygulanır. • Veri tabanınıza sızan saldırganlar sitede yer alan bilgileri değiştirerek kendi istekleri doğrultusunda kullanabilirler. Bu yöntem genellikle hacktivist’ler ya da hacklink satışı yapan kişiler tarafından kullanılır. Bir spam gönderici bir kişinin e-postasını bulmak için web gibi birincil kaynaklardan yararlanır. Spambotlar ve otomatik tarayıcılar kullanıcıların e-posta adreslerini tarar. Haber grupları, tartışma forumları, sohbet odaları, çevrimiçi oyun ve flört siteleri yararlı kaynaklardır çünkü bazı kullanıcılar, e-posta adreslerini herkese açık olarak bırakabilir. Spam gönderenler, gmail.com ve yahoo.com gibi popüler alanlara rastgele e-posta göndermeyi de dener.

  • Kimlik ve sosyal güvenlik numarası, fotoğrafları ve ses kayıtları gibi bilgiler örnek olmakla birlikte yaşanan somut olaylara göre özel değerlendirmeler yapılır.
  • Adli bilişim, dijital dünyada veya elektronik cihazlar içerisinde yasalara aykırı olarak yürütülmüş faaliyetlerin bilgi ve belgelerini toplamakla ilgilenen bilim dalı anlamına gelir.
  • Buna bağlı olarak kullanıcılar rahatlıkla Dark Web’e girerek kendileri için yararlı olabilecek yerlere ulaşabilirler.

Mobil Malware özel verilere erişim sağlamak amacıyla akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazları hedeflemek için özel olarak tasarlanmış kötü amaçlı yazılımdır. Bu yazılımlar bilgisayarlara saldıran kötü amaçlı yazılımlar kadar yaygın olmasa da büyüyen bir tehdittir. Özellikle şirketler açısından, çalışanlarının kişisel cihazlarını kullanarak kurumsal ağlara erişebilmesi, potansiyel olarak mobil malware saldırılarının ciddiyetini gösterir. ’’ konusunda bilinçlenmek bilgisayar korsanlarına karşı güvenliğinizi artırabilir. Pek çok farklı türde dijital kimlik doğrulama çözümleri bulunur. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerdeki düzenlemeler, dijital kimlik doğrulama çözümlerinin kullanımı için standartlar belirler.

2012 yılında piyasaya sürülen Kali Linux’un geliştiricileri, Deavon Kearns ve Mati Aharoni olarak bilinir. Geçmişte backtrack adıyla bilinen işletim sisteminin yeni gereksinimlere uygun şekilde tekrar kodlanması sonucunda elde edilmiştir. Dijital dönüşümün işletmelere olan etkisinin artmasıyla birlikte siber saldırılar da yaygınlaşmıştır. Bu nedenle işletmeler kurumlarının güvenliğini sağlamayı, bilgilerin başkalarının eline geçmesini önlemeyi ve yazılımlarının sorunsuz şekilde çalışmasını hedefler. Parolaları kırmanın, bariz suç ve casusluk eylemleri dışında birçok meşru kullanımı vardır. Bir sistem yöneticisi, kullanıcı parolalarının güvenliğini önceden kontrol etmek isteyebilir. Penetrasyon testleri, müşterilerinin güvenliğini artırabilmesi için sözleşme kapsamında bilerek güvenlik açıkları bulmaya çalıştığında, bu tamamen meşru bir kullanım durumudur. Hem siber suçlular, hem de siber güvenlik uzmanları hashcat kullanır. Bir saldırganın size karşı hashcat kullanmasını önlemenin en iyi yolu, saldırının başarılı olamayacağından emin olmak için önce kendi savunmanızı test etmektir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sistemlerdeki açıklardan faydalanmak isteyenlerin sayısı da artmış ve siber güvenlik önemli bir sektör haline gelmiştir. ” sorusunun doğru cevabı tam olarak bilinmediğinden konuya tek bir açıdan bakılır ve hacker’lara sistemleri ele geçiren art niyetli kişiler olarak görülür.

Düzenli güncelleme cihazların virüs algılama yeteneklerini ve verimliliğini etkili bir şekilde iyileştirebilir. Firewall ne kadar gelişmişse ortaya çıkan yeni siber tehditleri durdurmada o kadar yeteneklidir. Yeni nesil firewall uygulamaları ZBF, VPN ve IPS gibi önemli araçlarla uç noktalara kadar kapsamlı koruma sağlar. Bölge Tabanlı Güvenlik Duvarı (ZBF), ağın her bölümü için farklı trafik kontrol politikaları gerektirebilecek bölgelerin belirlenmesine olanak tanır. Sanal Özel Ağ (VPN) Yönetimi, genel veya ortak ağ üzerinden özel bir ağa uzaktan, güvenli erişimin kolay entegrasyonunu sağlar. Uygulama kontrolü özelliği sosyal medya ve mikro uygulamalar için web tabanlı uygulamalara dayalı güvenlik duvarı politikalarını tanımlar. Web kontrolü özelliği URL filtrelemeyi, IP adreslerini ve politikaların hizmetlere erişimi bireysel veya grup kimliğine göre düzenlemesine izin veren etki alanlarını yönetmeyi sağlar. Yöneticiler, kategoriye ve hatta itibara dayalı olarak erişime izin vermek veya erişimi engellemek için politika belirleyebilir. Truva atı ya da trojan, genellikle bir e-postada veya ücretsiz indirilen bir dosyada ek olarak gizlenen ve ardından kullanıcının cihazına aktarılan bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Bu e-postalar, mümkün olduğu kadar çok kişinin gelen kutularına ulaşmak için spam olarak gönderilir. Siber suçluların kullanıcıları kötü amaçlı bir uygulamayı indirmeye zorlamak için kullandıkları sosyal mühendislik teknikleri yoluyla Truva atı cihazlara kolayca bulaşabilir. Kötü amaçlı dosya, banner’larda veya web sitelerindeki bağlantılarda gizlenebilir.

İşte bu yüzden, yeni dijital dünya akıllı teknolojilere yönelirken, günlük hayatımızda da bu yeni duruma uygun bir evrimleşme sürecine girmiş bulunuyoruz. Daha önce günler alan iş ve işlemler, artık geliştirilen akıllı sistemler sayesinde hem daha kısa sürede, hem de hata payı çok düşük şekilde çözümlenebiliyor. E-dönüşüm adı verilen bu süreç, devletin dijital dönüşümünde öncülük yapan HAVELSAN tarafından çok iyi takip edildi. HAVELSAN, bu güne kadar pek çok e- dönüşüm projesi başarıyla tamamlayarak Türkiye nin en büyük e- dönüşüm projelerini gerçekleştiren firması haline geldi. Uluslararası Yönetim Bilişim Sistemleri Kongresi nin de gerek akademik dünyaya gerekse sanayiye çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Kongrenin en önemli çıktılarında olan bu kitabın tüm bilişim dünyasına bir rehber olacağını düşünüyorum. Başta Kongrenin ev sahipliğini yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü olmak üzere emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi iletiyor, saygılarımı sunuyorum. Genel internet üzerinden bağlanması gereken iki LAN söz konusu olduğunda, kurumsal VPN teknolojisini kullanılır. Bu durumda, VPN yazılımı bir yönlendiricide, sunucuda veya özel bir VPN sunucusu donanımında çalışır.

” öğrenerek internet sitenizi korumak için gerekli önlemleri alabilirsiniz. Son olarak, e-posta adreslerini çekmek amacıyla birçok web sitesi oluşturulur. “Şanslı kazananımız sizsiniz” gibi mesajlar içeren açılır kutular, yarışmalar veya piyango web mostbet giris; çekici bir ödül umuduyla kullanıcıları e-postalarını girmeye teşvik eder. Ne yazık ki, kendinizi spamdan tamamen korumanın bir yolu yoktur. Ancak, e-postanızın nerede yayınlandığına dikkat etmek ve gereksiz e-postalara tıklamamak, alacağınız mesaj sayısını önemli ölçüde azaltabilir. Örneğin, abone olmadığınız bir servisten ‘Abonelikten çık’ bağlantısı olan herhangi bir spam alırsanız, tıklamamalısınız. Düşündüğünüzün aksine, bağlantıya tıklamak, e-posta adresinizin aktif olduğunu onaylar ve daha fazla spam almanıza yol açar. Genel olarak, bir ayda spammers’ler tarafından yaklaşık 250 milyar spam iletisi, %0,00001’lik bir başarı oranıyla dağıtılır. Bir kişi bir spam iletisine her yanıt verdiğinde veya bir bağlantıya tıkladığında spam gönderici para kazanır. Kazanılan meblağ, tıklama sayısına ve başarılı yanıtların sayısına bağlı olarak değişir.

|